fredag 14 augusti 2009

föräldraledighet

Pappor tar ut cirka 20% av föräldraledigheten. 60% av papporna tar inte ut en enda föräldradag under barnets första år.

Journalisten och författaren Augustin Erba har skrivit att pappor borde ta ut hälften av föräldraledigheten, bland annat var han en av initiativtagarna till Pappamanifestet. Han har varit journalist i 20 år och skrivit om Hells Angels, kriminella gäng och nynazister men det var inte förrän han skrev att han tyckte att pappor skulle ta sitt ansvar för sina barn som han blev hotad av läsare. Det säger ju något om hur laddat det är.

Och det här med ekonomi alltså. Såhär säger Augustin:
"Det kostar inte så mycket pengar att vara hemma med barn som folk inbillar sig. Det första de gör, massor med folk som får barn drar på sig utgifter istället för att skära ner på dem under de första sex månaderna. Jag vet inte hur många människor jag känner som är såhär, jaha hon är gravid, ja, det är tecknet på att han måste köpa en villa nånstans i nån förort som de ska renovera tills de ruttnar. Jag förstår inte det för om man tittar på ett barn är det ungefär en halvmeter långt. Och det får ju plats nästan överallt!"

Argumentet för att mamman är hemma mer än pappan är ofta ekonomi. Mannen tjänar mer och har därför "inte råd" att vara hemma och få föräldrapenning för han måste istället stå för försörjandet av familjen när mamman tar ut sin sunkiga ersättning. Det som är intressant är de förhållanden där kvinnan tjänar mer. Då är argumentet exakt desamma fast tvärtom! Eftersom mannen tjänar sämre så får han så dålig föräldrapenning och har därför inte råd att vara hemma. Kvinnan får ju ut en högre ersättning eftersom hon tjänar mer, alltså är det mest lönsamt att hon är hemma. Mycket intressant!

Lyssna på Heliga familjen om papparollen, grymt bra.

2 kommentarer:

  1. jag och E lyssnade idag. sjukt bra! gav upphov till ändlösa diskussioner som inte slutar vara intressanta. de missade dock hela grejen om lönetrappor, att det är med första barnet som skillnaden i lön verkligen etableras. statistiskt alltså. dagens slutsats: med medvetenhet kommer man långt. och med peppig känsla inför hela grejen med att bli en bra förälder =)är fortf arg på han som ansåg att det bara är "roligt och utvecklande" att vara pappa. inget ansvar där inte. vem ska ta det tror han?

    SvaraRadera
  2. :) Var det han som skrivit den där boken "Du ska bli pappa" som sa det? Han med "kvalitetstid". Kvalitetstid är kanske det töntigaste. Åh du får lyssna på alla heliga familjen, simla bra!

    SvaraRadera